TA-elektronikk_logo-roed
VELG TRYGT - BRUK FAGFOLK - SPØR OSS!
Kontakt
Kontaktside
Nedlasting
Nedlasting
teamviewer-logo
Fjernhjelp
02.februar.2024

Hva er en strekkodeleser og hvordan fungerer de? Oppdatert 2024

En grundig forklaring på hvordan strekkodelesere fungerer. Utforsk hvordan skannere fungerer og deres teknologi. En detaljert guide som dekker alt du trenger å vite om strekkodelesere i 2024.
skannere

Hvordan strekkodelesere fungerer: En grundig innsikt

Strekkodelesere er en integrert del av den moderne handelsverdenen. Fra detaljhandel til lagerhåndtering spiller disse enhetene en kritisk rolle i effektivisering av prosesser og sikring av nøyaktighet i datafangst. I denne artikkelen vil vi utforske hvordan strekkodelesere fungerer, de ulike typene som finnes og deres anvendelser i forskjellige industrier.

Grunnleggende om strekkodelesere.

Hva er en strekkodeleser?

En strekkodeleser, også kjent som en strekkodeskanner, er en elektronisk enhet som leser og oversetter strekkoder til lesbar data. Den bruker en lyskilde, en linse og en lyssensor for å oversette optisk informasjon til elektroniske data, som deretter kan leses av et datamaskinsystem. De blir i de fleste tilfeller koblet til som et tastatur og krever ingen spesifikk driver for å fungere.

Forskjellige typer strekkoder

Strekkoder kommer i mange former, men de mest kjente er 1D (lineære) og 2D (matriser).
1D-strekkoder, som UPC, Code 128, Code 39, Code93, GS1 med flere, består av en rekke vertikale linjer og brukes hovedsakelig i detaljhandelen.
2D-strekkoder, som f.eks. QR-koder og Datamatrix, kan inneholde mer informasjon og brukes ofte for billetter og markedsføring. Disse kan for eksempel peke mot en URL.

Typer strekkodelesere:

Det finnes flere typer strekkodelesere, hver med sine unike egenskaper og anvendelsesområder:

Håndholdte lesere

Disse er de mest kjente og brukes ofte i detaljhandel. De er bærbare, brukervennlige, og kan lese strekkoder ved direkte kontakt eller fra en kort avstand. Finnes både som kablet og som trådløs.

Stasjonære lesere

Ofte funnet i dagligvarebutikker, disse leserne er fastmontert og tillater rask skanning av varer under kassen. Disse er i de fleste tilfeller kablet, men det er også mulig å finne noen trådløse.

Industrielle lesere 

Brukes i lager- og produksjonsinnstillinger, disse er bygget for å tåle tøffe miljøer og kan lese strekkoder fra større avstander. De er ofte vanntette, er bygget kraftig for å tåle fall, og tåler mye høyere svingninger i temperatur. 

Produsenter av strekkodelesere

Zebra Technologies

Zebra kjøpte i sin tid opp både Symbol og Motorola for å styrke sin posisjon i markedet. De tilbyr et bredt spekter av produkter, fra håndholdte skannere til mer sofistikerte industrielle løsninger. Zebra er kjent for å levere robuste og pålitelige enheter, som tåler tøffe arbeidsforhold og holder høy skanneeffektivitet.
Les mer om Zebra og deres skannere her: https://www.zebra.com/us/en/products/scanners.html

Honeywell

Honeywell har en sterk markedsposisjon og leverer kvalitetslesere til alle bransjer. Deres portefølje inkluderer alt fra kompakte, håndholdte enheter til avanserte skannere designet for spesialiserte applikasjoner. Med en vekt på ergonomisk design og langvarig ytelse, er Honeywells strekkodelesere et populært valg i mange bransjer. Kjøpte opp Intermec og fikk dermed enda flere strekkodelesere inn i sitt sortiment.
Les mer om Honeywell og deres skannere her: https://sps.honeywell.com/us/en/products/productivity/barcode-scanners

Datalogic

Datalogic er kjent for å utvikle avanserte skanningssystemer som kan integreres sømløst i ulike industrielle og kommersielle miljøer. Du har garantert prøvd en selvbetjent kasse i en matbutikk i Norge? Disse er produsert av Datalogic.
I tillegg har de noen av markedets kanskje beste håndholdte skannere. Datalogic har seilet opp som en av våre favoritter. Les mer om Datalogic og deres skannere her: https://www.datalogic.com/eng/products-hp-16.html

Unitech

Unitech er kjent for å tilby kostnadseffektive strekkodeleserløsninger. Selv om de kanskje ikke har det samme merkenavnet som Zebra eller Honeywell, har Unitech etablert seg som et solid alternativ, spesielt for små og mellomstore bedrifter. Deres produkter er ofte satt pris på for sin brukervennlighet og pålitelighet.
Les mer om Unitech og deres skannere her: https://www.ute.com/eu/products/category/Scanner

Andre produsenter

Det finnes også andre produsenter av skannere og lesere. Vi kan ikke ta inn alle varianter, og har hovedfokus på de 4 produsentene listet over. Vi følger markedet nøye og vurderer hele tiden om det er andre produsenter som er relevante for oss å ta inn. 

Hvordan fungerer strekkodelesere

Skanningsteknologi

Det finnes flere typer strekkodelesere, hver med sin egen skanningsteknologi. De mest vanlige er laserskannere, lineære imager-skannere og 2D-imager-skannere.

Laserskannere

Laserskannere bruker en laserstråle som reflekteres av strekkoden og tilbake til skannerens sensor. De brukes på 1D-strekkoder. Laserskannere kan normalt ikke lese 2D eller QR koder. 

Lineære imager skannere

Disse skannerne tar bilder av strekkoden og dekoder informasjonen. De er mer allsidige enn laserskannere og kan lese skadede eller dårlig trykte koder. 

2D-imager-skannere

2D-imager-skannere kan lese både 1D- og 2D-strekkoder. De tar et bilde av koden og analyserer mønsteret for å dekode informasjonen. Disse blir mer og mer vanlig og er ofte den anbefalte metoden. ​Her ser man forskjellene på 1D og 2D strekkoder.

Dekoder og grensesnitt

Når skanneren har fanget strekkoden, oversettes dataene av en dekoder. Dekoderen tolker strekkodens mønster og sender den oversatte informasjonen til datamaskinen gjennom et grensesnitt, vanligvis USB, RS-232, Bluetooth, eller Wi-Fi.

Anvendelser av strekkodelesere

Strekkodelesere brukes i en rekke bransjer. I detaljhandelen forbedrer de kassesystemets effektivitet og lagerstyring. I helsevesenet brukes de til å spore medisiner og pasientinformasjon. I logistikk bidrar de til sporbarhet og effektivisering av forsyningskjeden. Det er med andre ord hyppig brukt i de fleste bransjer. Man eliminerer menneskelige feil og øker effektiviteten betydelig ved bruk av etiketter med strekkoder og en strekkodeleser/skanner. 

Fremtiden for strekkodelesing

Med fremveksten av teknologi som IoT (Internet of Things) og AI (kunstig intelligens), blir strekkodelesere stadig mer sofistikerte. De kan integreres i større systemer for å gi enda mer detaljert dataanalyse og effektivisere operasjoner ytterligere. De øker effektiviteten betydelig i for eksempel et kassesystem. I stedet for å skrive inn et varenummer/PLU manuelt kan man skanne og gå videre til neste vare. 2D strekkoder inneholder mer og mer informasjon, som finner nye bruksområdet. GS1 har nylig begynt overgangen til 2D strekkoder (QR-kode) for å kunne legge inn lenke til en nettside som inneholder all informasjon om næringsinnhold, allergener, dato etc.
Les mer om GS1 Digital Link her. https://www.taelektronikk.no/blogg/gs1-digital-link
Eller på GS1 egen nettside: https://gs1.no/digital-link/